Wanneer we spreken over een veilig thuis is het belangrijk om uw huis te beschermen tegen inbraak en brand. Een operationeel beveiligingssysteem voor thuis is een ideale manier om uw huis te beschermen tegen deze gevaren. Echter zijn er ook andere veiligheid voorzorgsmaatregelen die u kunnen helpen een veilig huis te waarborgen.

Hieronder staan twintig veiligheidstips voor zowel een veilig huis als maatregelen ter preventie van brand. Start vandaag nog met de tips om een veiligere omgeving te creëren.

Tips voor een veilige en beveiligde omgeving rondom uw huis

De eerste tien tips zijn voor het verbeteren van uw veiligheid in en rondom uw huis. Gebruik deze tips in combinatie met het beveiligingssysteem van uw woning om uw huis en familie te beschermen.

1. Creëer de illusie dat er iemand thuis is

Wanneer u voor langere tijd afwezig bent, kunt u gebruik maken van slimme verlichting. Hierbij kunt u de lampen via de app automatisch aan- en uitzetten. Hierdoor creëert u de illusie dat er iemand thuis is. Ook kunt u via de app smart scenes aanmaken. Bijvoorbeeld wanneer de buitencamera een beweging detecteert de slimme verlichting automatisch aangaat. Dit schrikt de ongewenste bezoeker direct af.

3. Kijk altijd voordat u de deur opent

Als er onverwachts iemand aanbelt bij u thuis, is het verstandig te kijken wie het is voordat u de deur opent. Door middel van een slimme deurbel kunt u uw voordeur in de gaten houden. Via de app kunt op afstand live mee kijken en communiceren met diegene die voor uw deur staat.

4. Bewaar extra sleutels niet op makkelijke plekken

Bewaar geen sleutels onder de deurmat, bloempot of andere vindbare locaties rondom het huis. Inbrekers kunnen deze gemakkelijk opsporen. Probeer een plek voor uw sleutels te vinden die niet vanzelfsprekend is of geef een setje sleutels aan buren die u vertrouwt.

5. Beveilig uw glazen schuifdeuren

Maak uw schuifdeuren of schuifpui veilig tegen inbraak door een staaf of metalen balk in de rails van schuifdeur te plaatsen. De balk moet even lang zijn als de rails. U kunt ook een extra beveiliging plaatsen, zoals een raamsensor. Deze dient om u te waarschuwen wanneer een raam wordt opengebroken.

6. Houd garagedeuren te allen tijde gesloten

Uw garagedeur staat vaak direct in verbinding met de rest van het huis. Hierdoor is het belangrijk om deze altijd te sluiten, ook wanneer u thuis bent. Ook kunt u via een slimme deurslot uw garagedeur extra veilig maken.

7. Houd (rol)gordijnen gesloten

Zorg ervoor dat inbrekers niet makkelijk naar binnen kunnen kijken. Dit is vooral toepasselijk op kamers met waardevolle bezittingen. Gordijnen blokkeren het zicht van een inbreker. Hierdoor zijn waardevolle bezittingen moeilijker om te zien en is het lastiger om in te schatten of iemand thuis is.

8. Berg contant geld, juwelen en andere kostbaarheden veilig op in een kluis

Houd uw kostbare bezittingen buiten het bereik van een inbreker. Dit kan door het gebruik een kluis, waar u uw waardevolle bezittingen veilig op kan bergen wanneer u deze niet gebruikt. Vergeet daarnaast niet om het beveiligingssysteem aan te zetten wanneer u het huis verlaat zodat uw woning, huisdieren en bezittingen veilig zijn.

9. Laat geen briefjes achter op de voordeur wanneer u weg bent

Briefjes achterlaten voor bijvoorbeeld de postbode of familieleden trekt onbedoeld de aandacht van inbrekers, aangezien het aangeeft dat u niet thuis bent. Als alternatief kunt u een deurbel met camera gebruiken om zo via de app te communiceren met diegene die voor de deur staat.

10. Zet het volume van uw huistelefoon zachter

Als u een aantal dagen weg bent, kan een onbeantwoorde telefoon een inbreker mogelijk alarmeren dat er niemand aanwezig is. Zorg ervoor dat een goede buur of vriend uw krant en post verzamelt.

Tips tegen brandgevaren rondom uw huis

Om uw huis goed te beschermen, is het raadzaam om op de hoogte te zijn van andere gevaren zoals brand, welke uw familie en woning in gevaar kan brengen. De volgende tien tips helpen u voor het voorkomen van brand:

11.  Ontsteek nooit kaarsen of open vuur zonder toezicht

Een volwassenen dient altijd aanwezig te zijn bij het branden van kaarsen of open vuur. Laat deze mogelijke brandgevaren nooit achter zonder toezicht. Ook is het van belang om jonge kinderen te informeren over de gevaren bij het spelen met vuur zoals lucifers en aanstekers.

12.   Gebruik brandwerende materialen

Als u uw woning koopt, bouwt of renoveert, is het belangrijk om gebruik te maken van brandwerende materialen in en rondom uw woning. Besteed aandacht aan uw dak- en wandconstructie die de woning omgeven. Er zijn veel betaalbare mogelijkheden betreft brandwerende materialen, lees uzelf goed in en kies voor de juiste materialen om het huis te beschermen.

13. Blus sigaretten en sigaren met water voordat u deze weggooit

Gooi geen sigaretten- of sigarenpeuken in het vuilnis. Dit kan gemakkelijk brand veroorzaken. Zorg ervoor dat deze volledig zijn gedoofd met water voordat u deze weggooit in het vuilnis.

14. Laat uw gasfornuis of andere brandgevaren nooit aan zonder toezicht

Laat hete strijkijzers, gasfornuizen of barbecues nooit aan zonder toezicht. Verifieer nogmaals of u de apparaten daadwerkelijk heeft uitgezet na gebruik. Koolmonoxidemeters, rook- en hittemelders bevorderen een extra veilige omgeving tegen brand.

15. Ruim droog afval of compost op

Maak uw afvalcontainers of stortplaats regelmatig schoon en verwijder (droog) afval dat een mogelijk risico voor een eventuele brand kan zijn. Dit is vooral belangrijk tijdens warme en droge periodes.

16. Sla licht ontvlambare items veilig op

Haardhout en brandstoffen kunt u het beste buitenshuis opslaan. Ook kunt u het deksel van de vuilnisbak het beste gesloten houden om eventuele ongelukken te voorkomen. Papierafval en ander soort afval kunnen immers makkelijk vlamvatten.

17. Installeer brandmelders op elke verdieping van uw woning

Voor de beste branddetectie, installeer zowel ionisatie als foto-elektrische rookmelders. Plaats deze in of in de buurt van elke slaapkamer. Test de rookmelders iedere maand en vervang de batterijen eenmaal per jaar. Beveiliging van uw woning met hitte- en rookmelders maakt van uw huis extra veilig.

18. Voorkom sloten met een sleutel aan de binnenkant

Mocht er onverhoopt brand uitbreken dan wilt uw zo snel mogelijk weg uit de woning. Als gevolg van een ontbrekende sleutel kunt u opgesloten zitten. Als er jonge kinderen aanwezig zijn, zijn er oplossingen die het openen van deuren kunnen voorkomen. Breng uw familie niet onnodig in gevaar brengt bij een calamiteit. Spijker geen ramen dicht en zorg dat deze gemakkelijk kunnen worden geopend.

19. Maak een vluchtplan voor uw familie in het geval van brand

Zorg voor twee uitgangen in elke kamer. Selecteer een centraal verzamelpunt in de buitenlucht. Oefening baart kunst, test het plan tweemaal per jaar. Zorg ervoor dat elk familielid op de hoogte is van het vluchtplan en zijn of haar rol weet wanneer het beveiligingssysteem van uw woning gebruikt dient te worden.

20.   Zorg ervoor dat de straatnaam duidelijk zichtbaar is

Zorg ervoor dat de straatnaam visueel duidelijk zichtbaar is zodat brandweerlieden het huis makkelijk kunnen vinden ten tijde van een noodgeval. Zet het adres op uw brievenbus alsook op het huis zodat hulpdiensten u makkelijk kunnen vinden.

Hoe een beveiligingssysteem uw woning veiliger maakt

Naast de twintig veiligheidstips voor uw huis hierboven, is een beveiligingssysteem in uw huis een effectieve manier om uw familie en huis te beschermen. Het beveiligingssysteem bestaat uit alarmpaneel, sirene, diverse sensoren en beveiligingscamera’s. Het systeem is bestuurbaar via de Tuya Smart app.  verbonden met uw WiFi netwerk. U ontvangt direct een notificatie op uw smartphone bij onverdachte situaties. Hierdoor kunt u meteen en  op tijd actie ondernemen.